Ενσίρωμα Μηδικής

Ορισμός

Είναι χονδροειδείς ζωοτροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, που προέρχεται από φρεσκοθερισμένο χόρτο μηδικής στο στάδιο έναρξης της άνθησης περίπου 10% της καλλιέργειας, με την εφαρμογή της τεχνικής ενσίρωσης.   

Διαδικασία ενσίρωσης 

Η μηδική είναι φυτό ψυχανθές, με συνέπεια το χόρτο της να ενσιρώνεται δυσκολότερα σε σχέση με τον αραβόσιτο, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα. Η μηδική θερίζεται στο μπουμπούκιασμα της καλλιέργειας. Σε αυτό το στάδιο, η πρωτεΐνη της είναι σε πολύ υψηλή, 20-22% στην ξηρά ουσία, αφού καθυστέρηση της κοπής μειώνει τις πρωτεΐνες και αυξάνει την κυτταρίνη, με συνέπεια να υποβαθμίζεται η ποιότητα του ενσιρώματος. Αφότου κοπεί η μηδική, παραμένει στον αγρό από 2 ώρες έως και 3 ημέρες και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερους την ατμοσφαιρική υγρασία, τη θερμοκρασία, την ηλιοφάνεια, την ποικιλία της μηδικής, το έδαφος του αγρού. Το χόρτο, αφού μαραθεί, τεμαχίζεται σε μικρά τεμάχια περίπου 1-2 εκ και 6 εκ μηχανικά, με σύστημα τεμαχισμού και στη συνέχεια, συσκευάζεται. 



Σίτιση 

Το ενσίρωμα της μηδικής είναι μία καλή τροφή  για όλα τα μηρυκαστικά ζώα ιδιαίτερα στην περίοδο της υψηλής γαλακτοπαραγωγής.



Διαθεσιμότητα 

Διατίθεται σε δύο συσκευασίες στρογγυλών δεμάτων, διαστάσεων 0,83χ0,83 και 1,20χ1,15 και βάρους 250 και 600 κιλών, αντίστοιχα.